Op bezoek bij...Smeed- en Constructiebedrijf v/d Vegt:


En van de eerste sponsors van deze website is smeed- en constructiebedrijf Van der Vegt uit Meerkerk. Van der Vegt is een smeed- en constructiebedrijf dat zich in de ruim 80 jaar van haar bestaan ontwikkeld heeft tot een bedrijf met verschillende disciplines. De werkzaamheden bestaan voor zo'n 80% voor de restauratiewereld, bestaande uit onder andere hekwerken, bordessen, raamkozijnen, kerken en rijksgebouwen. De andere 20% van het werk wordt besteed aan het produceren en verpakken van verankeringen voor de cellenbeton. Veel van de klanten zijn aannemers en (plaatselijke) overheden en komen uit bijna alle delen van Nederland. Van oorsprong was het bedrijf dorpssmid en werd er ouderwets ambachtelijk handwerk verricht. In 1987 werd een deel van de aandelen gekocht van eigenaar Roel van der Vegt, waarna in 1994 uiteindelijk 3 personen eigenaar werden, te weten Bert Kros, Addy Kon en Fred Kool. In 1991 verhuisde het bedrijf vanuit de kern Meerkerk naar het bedrijventerrein in Meerkerk. Vanaf dat moment werd het paarden beslaan overgedaan aan hoefsmederij van Zee uit Goudriaan.

Tegenwoordig wordt er steeds meer werk verricht met machines en robots, zoals draai- en freesbanken. En van de laatste aankopen is een robot voor laswerk voor seriematige productie. Met deze robot hoopt v/d Vegt steeds meer werk te krijgen. Bij v/d Vegt wordt ook plaatstaal geknipt en worden hakbeitels uitgesmeed en opnieuw gehard. Als materialen worden roestvaststaal, aluminium en messing gebruikt.

V/d Vegt restaureert dus metaalwerken of maakt deze op authentieke wijze na, zodanig dat het karakter van de objecten voor het nageslacht behouden blijft. V/d Vegt kan zorgen voor het maken van bijvoorbeeld een smeedijzeren hekwerk, duimen en gehengen, sloten en grendels, muurankers, schoorsteenkappen met windwijzer en het vergulden van de metalen delen van bijvoorbeeld torenkruizen en windvanen. Daarnaast kunnen stalen trappen met leuningen of balustraden met roestvrijstalen delen gemaakt worden welke voldoen aan de strengste normen. De houten of glazen treden kunnen erbij geleverd en gemonteerd worden.

De connectie van het bedrijf met Tractor Pulling ligt bij Bert Kros (n van de drie eigenaren). Voor v/d Vegt verzorgd hij de administratie en is hij verantwoordelijk voor het seriematige werk en de distributie hiervan. Bert filmt graag en filmde eind jaren '70 al Tractor Pulling op de Flevohof en halverwege de jaren '80 in Ahoy. Tegenwoordig maakt Bert veel opnames bij wedstrijden alwaar teams van STTN (Stichting Trekker Trek Nieuwland) deelnemen, maar filmt bijvoorbeeld ook nog de gehele wedstrijd in Nieuwland die compleet op DVD/video wordt gezet. Het bedrijf v/d Vegt is hoofdsponsor van Stichting Trekker Trek Nieuwland en sponsort puller Pel Sterk, Bert Kooy, Team Red Impact en www.tractorpulling.nl.

Meer informatie over smeed- en constructiebedrijf Van der Vegt via hun website: www.derestauratiesmid.nl en per e-mail te bereiken via: info@vandervegt.nl.